De les quals, 5 empreses Leader i 6 cellers s贸n de la Ribera d鈥橢bre i la Terra Alta. En un acte el dia 23 d鈥橭ctubre a Falset, presidit pel Conseller d鈥橝gricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentaci贸 i Medi Natural, Josep Maria Pelegr铆

Setanta-set petites empreses Leader de Catalunya i una cinquantena de cellers van rebre ahir un certificat de reconeixement als seus processos d鈥檌mplantaci贸 de pol铆tiques de Responsabilitat Social i de c脿lcul de la petjada de CO2 en el proc茅s d鈥檈laboraci贸 del vi, respectivament. El conjunt d鈥檃questes organitzacions, onze de les quals s贸n de les comarques de la Ribera d鈥橢bre i la Terra Alta, han participat en els projectes de cooperaci贸 catalana Gesti贸 Sostenible Rural i Vi+Net, finan莽ats pel Departament d鈥橝gricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentaci贸 i Medi Natural en el marc del PDR 2007-2013. L鈥檃cte, que va tenir lloc al Castell del Vi de la capital del Priorat, va estar presidit pel Conseller d鈥橝gricultura, Josep Maria Pelegr铆.

Amb la certificaci贸 de la Responsabilitat Social Empresarial d鈥檃questes 77 empreses, ja s贸n un total de 281 els beneficiaris d鈥檃juts Leader que des de la convocat貌ria 2009 han acreditat la implementaci贸 de processos de millora en l鈥櫭爉bit econ貌mic, ambiental i social de la seva activitat. Aquesta xifra, que superar脿 les 350 empreses a final del per铆ode, situa el projecte de cooperaci贸 Gesti贸 Sostenible Rural, coordinat pel grup Adrinoc, com un dels programes p煤blics de foment de la RSE a la petita i mitjana empresa m茅s importants de l鈥橢stat espanyol.

Gesti贸 Sostenible Rural ha desenvolupat tamb茅 m煤ltiples accions encaminades a difondre el concepte de la Responsabilitat Social Empresarial entre els diferents agents socioecon貌mics dels territoris Leader. Al llarg dels darrers cinc anys s鈥檋an organitzat m茅s de 100 actes de sensibilitzaci贸, s鈥檋an impartit diferents cursos formatius a empreses, s鈥檋an programat visites d鈥檌ntercanvi empresarial i s鈥檋a publicat material divulgatiu i pedag貌gic. Aix铆 mateix, el projecte compta amb un observatori de la RSE al m贸n rural, amb m茅s de 10.000 visites l鈥檃ny: www.gsrural.org, i amb una plataforma d鈥檌nnovaci贸 oberta per al m贸n rural www.smartrural.org.

Vi+Net i c脿lcul de la petjada de CO2

Paral鈥elament, en el marc del projecte de cooperaci贸 Vi+Net, una cinquantena de cellers de 8 D.O. catalanes han calculat la petjada de CO2 en el proc茅s d鈥檈laboraci贸 del vi. El resultat del treball ha suposat la certificaci贸 de 22 vins i l鈥檈stimaci贸 del c脿lcul de la petjada de CO2 en 25 vins m茅s. El projecte tamb茅 ha perm猫s elaborar una eina de c脿lcul i un manual de bones pr脿ctiques que estar脿 a disposici贸 dels cellers que hi estiguin interessats.

El projecte 鈥漋i+Net鈥, coordinat pel Consorci Leader Priorat Baix Camp, sorgeix de la iniciativa de cooperaci贸 estatal 鈥+Vino-CO2鈥, desenvolupada durant els anys 2010 a 2013. El projecte, desenvolupat per nou grups d鈥檃cci贸 local de tot el territori catal脿, t茅 com a objectiu contribuir a mitigar i reduir els gasos d鈥檈fecte hivernacle (GEH) en el sector vitivin铆cola. La voluntat 煤ltima 茅s la millora del medi ambient i la generaci贸 d'ocupaci贸.

El projecte tamb茅 pret茅n valoritzar el medi rural fomentant pr脿ctiques que mitiguin l'emissi贸 de gasos d'efecte hivernacle en el sector vitivin铆cola, i demostrar que les pr脿ctiques tradicionals tamb茅 contribueixen a reduir l'emissi贸 d鈥檃quests gasos.

Aquesta millora mediambiental generar脿 un valor afegit a la producci贸 de vi, i ajudar脿 a que el sector avanci en la qualificaci贸 mediambiental dels seus productes com un valor afegit que els permetr脿 consolidar-se en els mercats m茅s exigents.

PER A M脡S INFORMACI脫

Gesti贸 Sostenible Rural

Susanna Alsina Coll

Aquesta adre莽a electr貌nica s'est脿 protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

Tel. 972 27 16 00

Vi+Net

Clara Santiveri

Aquesta adre莽a electr貌nica s'est脿 protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

977 32 63 36

Logotip Arca

Gesti贸 sostenible rural Logo

Gustum. Alimentaci贸

Programa Odisseu

Departament d'Agricultura Generalitat de Catalunya

Consell Comarcal Terra Alta

Consell Comarcal Ribera d'Ebre

Seu electronica Tramits

Logo Diputaci贸 de Tarragona